Szkoła Podstawowa w Toporzysku im. Jana Kochanowskiego

SPÓŁDZIELNIA UCZNIOWSKA EKSPERYMENT ZORGANIZOWAŁA AKCJĘ ,,JEDZ JABŁKA”
24 października zorganizowaliśmy w naszej szkole akcję promującą jedzenia jabłek. Akcja opierała się na przygotowaniu plakatów gazetki oraz degustacji jabłek, a wszystko po to, aby zachęcić naszych uczniów i pracowników szkoły do częstszego spożywania tych owoców ze względu na ich wartości odżywcze.
Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Wartość odżywcza jabłek jest ogromna. Jabłka zawierają witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3. Witaminy chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin i dlatego zaleca się systematyczne ich przyjmowanie. Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają pektyny, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki.
Jabłka powinniśmy jeść ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – pięć razy więcej niż w miąższu.
Dzięki zawartości antyoksydantów, jabłka mają wspaniały wpływ na naszą skórę - opóźniają procesy starzenia, poprawiają jej koloryt oraz ukrwienie. Zmniejszają ryzyko chorób związanych z wiekiem, tj. np. choroby Alzheimera, oraz różnego rodzaju dolegliwości uznawanych potocznie za cywilizacyjne i związanych w dużej mierze z nieprawidłową dietą (choroby serca, nowotwory, cukrzyca etc.).
Jabłka mają również pozytywny wpływ na proces redukcji masy ciała. Pomagają one w walce z nadmiarem kilogramów dzięki dużej zawartości błonnika.